(pagina in voortdurende staat van oprichting)

Prinses Aster op de iPad!Link naar meer info over de strip Prinses Aster.

Link naar informatie over Wilma van den Bosch

(Help! Ik moet nu écht eens iets aan die professionelere website gaan doen!

BERICHT:

Sinds 2 november 2011 is voor het eerst een Nederlandse strip te koop in de boekenafdeling van Apples iStore:
"Terug naar Duckstad", geschreven en getekend door Pascal Oost.

[link naar Nederlandse winkel:]
http://itunes.apple.com/nl/book/isbn9789081187800

[link naar Belgische winkel:]
http://itunes.apple.com/be/book/isbn9789081187800Over het verhaal:

In "Terug naar Duckstad" krijgen bekende Duckstadbewoners te maken met onoplosbare problemen. In wanhoop roepen ze hulp in uit onverwachte hoek: de van krant en tv bekende Fokke & Sukke!
In Duckstad hebben de beroemde Nederlandse krantenvogels al hun wereldwijsheid nodig om een mysterie te ontrafelen dat de Disneyfiguren boven de pet groeit. Daarnaast leren de eend en de kanarie met schade en schande dat ouderwetse kinderstrips andere regels volgen dan de scherpe cartoons waarin ze zelf figureren.
Komt oom Donald ooit terug? Kunnen Fokke & Sukke in het geldpakhuis inbreken? Wie is de meesterschurk die achter de schermen aan alle touwtjes trekt? En wat doet een onbekend en onbeholpen getekend stripkonijn in een verhaal over Fokke en Sukke in Duckstad?
Lees wat gebeurt als stripwerelden botsen in: "Terug naar Duckstad", een avontuur van Harold Hops het konijn.

N.B.: de hoofdpersonen in dit verhaal zijn niet de échte Fokke en Sukke en ook niet de échte Disneyfiguren! Alle bekende personages worden nagespeeld door ándere stripfiguurtjes, van een tekenaar die zelf lang niet zo mooi kan tekenen.Over de maker:

Pascal Oost heeft jaren als redacteur bij het weekblad Donald Duck gewerkt, en ook een beetje bij Eppo. Sindsdien is hij bezig als freelance stripschrijver en vertaler, o.a. voor de verschillende Disneyuitgaven, voor Bobo, Taptoe en andere jeugd-tijdschriften.
Pascal is lid van de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers BNS.
Hij is niet sociaal aanwezig op Internet*, dus er valt weinig over hem te vinden als Blogger, op Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+, MySpace, Hyves, Friendster, of hoe het allemaal ook mag heten.

(* niet méér, sinds de spelersaantallen op verschillende Quake3-servers dusdanig terugliepen dat er geen lol meer aan te beleven was.)iBooks

"Terug naar Duckstad" is gemaakt om te lezen op een iPad.
Na de iTunes Store voor digitale muziek en de App Store voor mobiele-telefoonappjes heeft Apple niet zo lang geleden ook de Nederlandse en Belgische iBooks Winkels geopend. Daar kunnen uitgevers digitale boeken aanbieden om gelezen te worden op iPhone, iPod Touch of iPad, middels Apples gratis programmaatje iBooks.
"Terug naar Duckstad" is – voor zover ik kan zien – de éérste Nederlandse strip die te koop is in de Nederlandse en Belgische iBooks Winkels.


[Link naar iBooks Winkel als QR-code]Pascal Oost

Ooit – lang geleden – had Pascal Oost een echte baan. Jarenlang ging hij elke dag trouw naar hetzelfde kantoorgebouw, waar hij werkte als Donald Duck.

Dat betekent dat hij toen – naast andere bezigheden – Oom Donalds welkomsttekstjes en de antwoorden schreef op de Brievenbus-bladzijden van het vrolijke weekblad Donald Duck.

Na de geboorte van zijn dochter werd Pascal huisvader en free-lancer (tegenwoordig heet dat ZetZetPeeër).

Stripscenario's op maat

Sindsdien heeft hij verhalen, versjes of strips geschreven,

o.a. voor DONALD DUCK...

 

... voor BOBO...

 

... voor BANJER (een – inmiddels ter ziele – jeugdblad over de natuur):(de strip “Banjer” werd getekend door Maarten Janssens)


... voor TAPTOE:

 
   

(de strip “Obilobi” werd getekend door Quincy Renon)

Complete stripproductie

Pascal heeft complete strips-op-bestelling geproduceerd, o.a. voor een kinder-kookboek van Albert-Heijn, samen met vriendin Wilma van den Bosch:Als ooit een opdracht onmogelijk klonk, was het deze. Aan het begin van de zomer kwam een verzoek binnen:“Kunnen jullie een strip maken voor in een kookboek? Het moet een doorlopend verhaal zijn van vierentwintig stroken, één bij elk recept. In elke strook moet een verwijzing verwerkt zijn naar het recept op die pagina. Alleen: we hebben nog niet alle recepten bedacht. En we weten ook nog niet welk recept op welke pagina komt. Maar de strip moet over drie weken klaar zijn voor de drukker.”

“Tuurlijk kunnen wij dat,” antwoordden Wilma en ik dapper. Drie hyperdrukke stressweken later vertrokken we – afgepeigerd – op vakantie. Maar de strip was klaar, volgens de specificaties en naar tevredenheid van de klant. En hij is best leuk geworden, vinden Wilma en ik achteraf, nu we eindelijk zijn bijgekomen van die drie weken.

Ook met Wilma, voor het personeelsblad van De Meergroep in Beverwijk:© De Meergroep

En voor Oost-Buijze-Communicatie in Herkenbosch (ja, dat is familie):In zijn vrije tijd

Af en toe levert Pascal een bijdrage aan het Utrechtse beeldblad DE INKTPOT. Daar ontstond Harold Hops (bedoeld als Donald-Ducksurrogaat):(dit is de eerste halve pagina van een drie-pagina epos)

De avonturen van Harold Hops krijgen een vervolg op het Kamper Stripspektakel van 2008:

... en daarna in 2009:

... en nog steeds bij DE INKTPOT:… de Justitie-Liga-voor-de-Lage-Landen komt later weer in actie voor BNS Stripkrant 2011:

Het Harold-Hopsavontuur van 2010 beleefde een geheel herziene tweede druk t.b.v. de Kunst Strip Beurs in Utrecht op 6 november 2010.Op 22 oktober 2011 is een derde druk van dit boekje aangeboden bij Apples iBook-winkel, met ISBN 9789081187800. Of het geaccepteerd wordt en wanneer het daar te koop is: geen idee. Op dit moment zijn nog geen andere Nederlandse strips te koop in de iBookstore.

Voor het 13de Kamper Stripspektakel — op 20 augustus 2011 — is een nieuw avontuur van Harold Hops gemaakt. Geschatte leverdatum, volgens de drukker, was 19 augustus. Hum.
UITGEVERIJ SLAAG

Door de investering in een Fastbind Secura lijmapparaat en een stapelsnijder, kan Pascal zich af en toe wijden aan de schone sport van het guerrilla-uitgeven.

Zo was tijdens de Boekenweek 2007 zijn bestseller “Zóó wordt ook U een Succesvol Dieetboekenschrijver” korte tijd verkrijgbaar bij de gerenommeerde Utrechtse boekhandel Selexyz Broese – totdat het personeel van de winkel de stapel boekjes in de gaten kreeg en ze weer verwijderde.“Voor al uw stripbehoeften”

Om aan de kost te komen, neemt Pascal schrijf- en vertaalklussen aan en redactioneel werk.

Soms verricht hij licht tekenwerk (als hij denkt dat niemand kijkt).

Van alles eigenlijk, zolang het maar leuk genoeg is om zonder tegenzin te doen.

Lichte internetwerkzaamheden behoren ook tot de mogelijkheden.

contact: oost@xs4all.nl

(Uit de oude doos)Pascal allereerste poging tot Flash, uit de tijd dat de Malmberg Spreekbeurtensite overschakelde op een versie met Flash-bestanden, en het – voor het onderhoud daarvan – wel handig zou zijn om een beetje te snappen hoe dat programma werkt.

Lid van de Beroepsvereniging Nederlandse Stripmakers.


Terug naar beginpagina