(Page in progress)

To an Englishish version of this page

Wilma van den Bosch

Thuis achter de tekentafel. Wilma woont met vriend en dochter in Utrecht.


Wilma van den Bosch is geboren in Welland, Canada als dochter van Nederlandse immigranten uit Sint-Oedenrode (Brabant). Haar vader werkte in ploegendienst bij General Motors, daarnaast was hij hoefsmid en hij had een boerderij. Wilma's moeder deed het meeste werk op de boerderij (maïs, varkens en melkkoeien houden en het fokken van renpaarden). Later kregen haar ouders heimwee naar Nederland, toen verhuisde het hele gezin terug. Een jaar later begonnen Wilma's ouders in Sint-Oedenrode de eerste openbare golfbaan van Nederland.

Na de middelbare school heeft Wilma twee jaar de lerarenopleiding gevolgd voor de vakken tekenen en handvaardigheid. Die opleiding heeft ze niet afgemaakt, omdat het voor de klas staan geen succes was.
Ze heeft zeven jaar vlak bij de kerncentrale in Dodewaard gewoond, en daar allerlei demonstraties van dichtbij meegemaakt.
In die tijd heeft ze een aantal baantjes gehad: als bejaardenverzorgster, verkoopster, tomatendief (of hoe noem je dat, ze moest tomaten dieven bij een tuinder), schoonmaakster, enzovoort. De meeste baantjes waren ook geen succes: bejaarden moesten om haar lachen en noemden haar Roodkapje, in winkels werd ze naar het magazijn verbannen, van de dag waarop ze bij een groothandel telefonische bestellingen moest invoeren in een computer, heeft Wilma haar legendarische en nog steeds voortdurende haat voor computers overgehouden.

In 1983 las Wilma een interview met Morris (Lucky Luke) in de Volkskrant. Daarop besloot ze strips te willen maken. Ze stuurde een 45-pagina scenario met twee uitgewerkte pagina's naar Dupuis, Casterman, Arboris, Standaard en Oberon. Iedereen stuurde beleefde afwijzingen terug.
Naar aanleiding van dat scenario belde Ed van Schuylenburg (art-director bij Donald Duck) op. Hij vroeg of Wilma korte strip-scenario's voor het weekblad wilde schrijven, over Hiawatha, Dombo, Knabbel en Babbel, enzovoort. Uiteraard wilde ze dat graag. Ze moest wel vlug even een Donald Duck kopen, want ze kende het blad nog helemaal niet.

Een tijd lang heeft Wilma Disney-scenario's geschreven. Maar ze wilde nog steeds ook tekenaar worden. Daarom tekende ze zelf een van haar vier-pagina Dombo scenario's en stapte met het resultaat naar Ed. Na nog flink veel oefenen werd Wilma goedgekeurd als Disney-tekenaar. Tegenwoordig werkt ze drie dagen per week als tekenaar in vaste dienst op de Donald-Duckredactie in Hoofddorp.
Daarnaast heeft ze geschreven en getekend voor de Finse Donald Duck en is ze beschikbaar voor incidentele freelance-opdrachten.

Hier staan een paar voorbeelden van Wilma's Disneywerk.

Wilma signeert voor fans op de Stripdagen 2001 in Den BoschPRINSES ASTER
Naast al het werk voor Disney wilde Wilma graag een eigen, lang stripverhaal maken.
Ze schreef en tekende een 45-pagina verhaal over „Prinses Aster" en stuurde dit naar de Taptoe (Malmberg), omdat ze dacht dat het daarin goed zou passen. Jammer genoeg had de Taptoe-redactie er net voor gekozen geen vervolgverhalen meer te plaatsen. Daarna bood Wilma het scenario aan bij Thom Roep, de hoofdredacteur van Donald Duck. Hij wilde de strip wel in Donald Duck publiceren.

"Prinses Aster, Het Licht van Eureka" stond in 1999 in het weekblad Donald Duck, in de nummers 9 tot en met 21. In oktober 2001 heeft VNU Tijdschriften BV (tegenwoordig: Sanoma Uitgevers) het uitgegeven als album.

Op de Nederlandse Stripdagen 2002 werd het eerste stripalbum van Prinses Aster bekroond met de Stripschappenning voor het beste jeugdalbum van 2002.

Het tweede stripverhaal van Prinses Aster, "De Voorspellingen van Madam Zora" verscheen in de Donald Ducks 28 tot en met 41 van 2001. Wilma is druk bezig nog meer Prinses-Asterverhalen te maken.


ANDER WERK:
KENNEMER GASTHUISIn 2001 werkte Wilma mee aan een speciaal stripalbum ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het Kennemer Gasthuis in Haarlem.
Voor deze strip kreeg ze van verschillende tekenaars toestemming om hun stripfiguren te gebruiken.
KINDERKOOKBOEK "UITDELERS"
Een strook uit de strip "Lex & Katja op jacht naar het toverrecept", die Wilma in 2002 tekende. De strip is gemaakt voor het kinderkookboek "Uitdelers", een uitgave van Albert Heijn:HEKSELIEN
Samen met haar vriend heeft Wilma een opzet gemaakt voor een nieuwe familie-strip: Hekselien. Voor deze strip wordt nog een uitgever gezocht.
Hier staan een paar voorbeelden van Hekselien.


To an Englishish version of this page

Naar de Prinses-Asterpagina
Naar de pagina over Wilma's Disney-werk
Wilma op Comiclopedia
Terug naar de beginpagina